Dental Corner Blog

Najnoviji tekstovi

Gubitak zuba česta je pojava koja se događa usled traume (izbijanja zuba), kvarenja, bolesti desni ili starenja. Koji god razlog bio u pitanju, gubitak zuba mora se nadoknaditi – zbog estetskih i funkcionalnih razloga. Iako postoje brojne opcije restauracije zuba poput proteza ili mostova, pokazalo se da nijedna nije funkcionalno učinkovita niti trajna kao implantati. U velikom broju slučajeva, implantati su jedini logičan izbor kako bi se potpuno restaurirala funkcionalnost zuba i potpornih struktura.

Šta su zubni implantati?

ImpIantati su, najjednostavnije rečeno, šrafovi umesto korena zuba. Sastoje se od titanijumskih sidrišta postavljenih u vilica sa svrhom da nose zubne krune. Kod same ugradnje zubnog implantata cilj je ostvariti intiman pripoj spoljne površine implantata i okolnog koštanog tkiva kako bi srasli zajedno (pojava se naziva „oseointegracija“) i tako osigurali stabilnu podršku za novi zub.
Kakav je postupak ugradnje zubnih implantata?
Pre same ugradnje impIantata, proverićemo zdravlje vaših zuba i desni; ukoliko postoji naznaka bolesti desni ili kvarenja, izliečićemo ih. Tretman će biti isplaniran nakon rendgenskog pregleda kojim se ocenjuje kvalitet kosti i proverava anatomija potporne strukture te nakon razgovora u kojem ćemo vas detaljno upoznati s daljnjom procedurom.

Faze
• Implantat se hirurški ugrađuje u kost. Postupak je brzo gotov i bezbolan, budući da se izvodi pod lokalnom anestezijom. Nakon ugradnje sledi period oporavka tokom kojeg implantat srasta s kosti („oseointegracija“), što obično traje od 2 do 6 meseci.
• Nakon perioda oporavka na impIantat se postavlja nadogradnja, struktura koja će nositi zubnu krunu.
• Mesec do dva kasnije, nakon jačanja zubnog mesa, na impIantat se postavlja zubnu krunu, odnosno proteza.

Ko može ugraditi zubne implantate?

Svako kome nedostaju prirodni zubi i kome je narušena prirodna mogućnost žvakanja, estetski izgled ili govor kandidat je za ugrađivanje dentalnih impIantata. ImpIantati mogu biti rešenje i kod otežanog ili potpuno omogućenog nošenja zubnih proteza.
Važno je da imate dovoljno koštanoga tkiva, da je kost zadovoljavajuće čvrstoće te da nemate zdravstvenih problema koji mogu ugroziti zarastanje (nekontrolirani dijabetes, hemoterapija nakon tumora i slično).

Koje su prednosti implantata?

Manji gubitak koštanog tkiva
Prirodni proces obnove vašeg tela održava i koštano tkivo oko korena zuba. Ali kod gubitka zuba kost oko zubnog korena polako počinje nestajati, što čak može izmeniti oblik vaše vilice. Zubni impIantat ugrađen na tom području stimulira rast kosti, prevenirajući tako gubitak koštane strukture.

Poboljšana funkcionalnost
Kada zubni implantati srastu u vašu vilicu, oni funkcionišu jednako kao vaši prirodni zubi – za razliku od nekih drugih nadoknada s kojima se kod žvakanja čvrste hrane može javiti iritacija ili upala desni, s impIantatima možete jesti bilo koju hranu i osmjehivati se potpuno samopouzdano.

Očuvanje prirodnih zuba
Zbog ugradnje impIantata ne morate žrtvovati kvalitet zuba, jer ne zahteva alternacije susednih zuba kako bi služili kao potpora impIantatu. To znači da vaši prirodni zubi ostaju netaknuti, što je važna dugoročna prednost za vaše oralno zdravlje.

Estetika
Napravljen profesionalno, zubni impIantat neraspoznatljiv je od okolnih, prirodnih zuba, a zbog srastanja s košću, vrlo brzo osećate kao da su vaši prirodni zubi.

No comments yet