Dental Corner Blog

Najnoviji tekstovi

Umnjaci ili treci molari su poslednji zubi koji de izrasti u gornjoj i donjoj vilici, obicno izmedju sedamnaest i dvadeset pet godina zivota. Zovemo ih umnjaci zato sto rastu u godinama kada osoba postaje odrasla i mudra. U danasnje vreme, zbog drugacije dijetalnije hrane koju konzumiramo, umnjaci su izgubili svoju funkciju dok su ih nasi preci koristili da grizu i melju cvretu hranu najcesce neobradjenu.

Problemi sa umnjacima

Umnaci nam stvaraju probleme jer zbog njihovog kasnog razvoja prostor oko niih se smanjuje te nemaju dovoljno mesta za pravilno pozicioniranje i rast zuba. Sve ovo je moguce videti na rentgen snimcima i moguce je pravovremeno reagovanje u cilju sprecavanja komplikacija.

Umnjaci koji pocnu da rastu u pogresnom pravcu mogu da stvore bol i upalu koja unistava kost i nerve koji okruzuju zube, sto vise cekate i odlazete odlazak kod stomatologa, zub i njegovi korenovi mogu da zakomplikuju vadjenje. Samo vadjenje nije komplikovano i obicno se sprovodi sa lokalnom anestezijom. Posle zahvata moze se pojaviti mali otok ali to je savrseno normalno i brzo nestaje pomocu hladnih obloga. U nekim slucajevima potrebno nekoliko dana za zarastanje uz blago dijetalnu ishranu pomocu mekse i prohladjene hrane.

Impaktirani umnjak

Umnjaci mogu izrasti samo delimicno, sa ostatkom zuba prekrivenim desnima. Ova situacija pogoduje zadrzavanju hrane i stvaranju bakterija zbog otezanog ciscenja zuba i okoline. Bez pravilne oralne higijene moze doci do upale i ozbiljnih zdravstvenih problema. Najcesci problem u vezi sa umnjacima je da su vilice premale. U ovom slucaju umnjaci nemaju dovoljno prostora da izrastu uopste i ostaju zarobljeni u kosti. Potrebno ih je sto pre izvaditi jer i na tom mestu mogu biti izazivaci bola i infekcije.

Koji su simptomi problema sa umnjacima

-bol u vilicama
-iritacija desni i jezika jer umnjak raste u pogresnom smeru
-oticanje desni jer umnjak nije potpuni izrastao
-pomeranje pojedinih zuba zbog nedostatka prostora

Kada nedostaje prostor za rast, stomatolozi preporucuju vadjenje umnjaka. Naravno rasprava da li ili ne izvaditi zdrav zub nikada ne prestaje. Cinjenica je da ovako mrivo postavljeni ili poluizrasli zubi ne doprinose zvakanju i logicno je izvaditi ih ako stvaraju gore spomenute probleme. Neophodna je Kompletna dijagnostika uz pomoc ortopan snimka obe vilice da bi se videli pravac i smer njihovih korenova.

Stomatolozi preporucuju da se vadjenje umnjaka uradi sto je ranije moguce kod mladjih osoba kad korenovi umnjaka nisu potpuno razvijeni. Kasnije vilicna kost postsje tvrdja i oporavak od vadjenja postaje duzi.

No comments yet