Dental Corner Blog

Najnoviji tekstovi

Osmeh, da bi bio deo šarma, mora da zadovolji više estetskih kriterijuma. Pored toga što pravilno

nanizani zubi – kažu stariji „niske bisera“, već imaju prednost time što su pravilno izrasli, da bi efekat

lepote osmeha bio potpun, oni bi trebalo da budu što belji. Osmeh koji vas zaslepi svojom belinom nije

nastao sam od sebe. Za takav efekat potrebna je dodatna nega i, naravno, poštovanje nekih pravila.

Kako i genetika ima svoju ulogu u boji i rasporedu zuba, pa i samom kvalitetu, tako su ljudi došli do

načina da zaobiđu, tj. prevare nasleđeno, i da sasvim neinvazivnim metodama izbele zube bez

oštećivanja gleđi i bez posledica.

Iako je beljenje zuba u ordinaciji, kao što je lasersko, dosta rasprostranjena kozmetička procedura,

postoje i neki prirodniji načini, koristeći uglavnom ono što je lako dostupno, i finansijski prihvatljivije.

Takođe je bitno da razumete da je moguće izbeliti zube za nekoliko nijansi i prirodnim putem, ali za

optimalno beljenje i trajnije rezultate ipak je beljenje koje predloži stomatolog bolja i trajnija pcija.

Da bismo vas naučili kako da izbelite zube kod kuće, prvo ćemo vam reći kako da ih sačuvate od

promene boje. Svi uživaoci u kafi, čaju i vinu imaju više problema da sačuvaju belinu zuba zbog prirode

supstanci koje unose. Ukoliko bez nekih napitaka mislite da ne možete, pribegnite liniji manjeg otpora i

uživajte u njima koristeći slamčicu. Zbog hrane, pića i soja sosa koji stvaraju naslage na zubima, od

najvećeg značaja je redovna poseta stomatologu i ukljanjanje naslaga i kamenca. Tek nakon savršeno

očišćenih zuba možemo govoriti o trikovima za usavršavanje osmeha, odnosno dovođenje do

savršenstva.

Ali za sitne „popravke“, možete se služiti trikovima.

Sigurno ste čuli za beljenje sodom bikarbonom. Još su bake koristile sodu bikarbonu za beljenje zuba pre

izlaska na korzo. Ovim se možete poslužiti i vi, samo oprezno. Na vlažnu četkicu nanesite sodu bikarbonu

i operite njom zube. Efekat je trenutan, ali nemojte preterivati. Jednom u dve nedelje je sasvim

dovoljno.

Jagode, osim što su možda i najukusnije voće, mogu da vam pomognu da zablistate. Presecite jagodu na

pola i trljajte zube desetak sekundi. Druga varijanta je da zgnječite jagode i njima istrljate zube, one će ih

izbeliti i ojačati.

Kiselina iz jabuke takođe pomaže uklanjanju mrlja i očuvanju beline. Zamenite masne grickalice

jabukama koje će vam očistiti gleđ, a možete upotrebiti i jabukovo sirće. Koristite ga kao sredstvo za

ispiranje usta nekoliko dana a zatim napravite pauzu.

Koru od banane takođe možete iskoristiti za beljenje zuba. Unutrašnjom stranom kore trljajte zube dva

puta dnevno i efekat beline i sjaja će biti vidljiv za desetak dana.

Možete jednom mesečno izbeliti zube i limunovom korom. Zbog jakih kiselina koje pri čestoj upotrebi

mogu oštetiti gleđ, nemojte ovo raditi više od jednom mesečno.

Hrana koja popravlja stanje zuba i doprinosi blistavom osmehu bi trebalo da bude česta na vašim

trpezama. Boranija, karfiol, šargarepa i celer su najbolji izbor. Ne samo da mehanički čiste zube prilikom

žvakanja, već podstiču lučenje pljuvačke koja neutrališe kiseline i štiti gleđ.

Mleko i mlečni proizvodi sadrže kalcijum, kao i tvrdi sirevi, a ukljanjaju i čestice hrane koje su zaostale.

Mlečna kiselina iz ovih namirnica takođe sprečava propadanje zuba.

Dr Nikola Bakiš

Stomatološka ordinacija Dental Corner Esthetics

No comments yet